Τα παππούδια

παππούδια

Και… ας κάνουμε λίγο zoom out την κάμερα από εμάς και το βλαστάρι μας , να πιάσουμε και λίγο την ευρύτερη οικογένεια και συγκεκριμένα τους ανθρώπους που μεγάλωσαν εμάς, μας ντάντεψαν, μας κανάκεψαν, μας έβαλαν ιώδιο στο βαβά και ήταν ψύχραιμοι όταν κλαίγαμε με αναφιλητά, ενώ τώρα κλάνουν παστοκύδωνο με το που το εγγόνι κάνει γκουχ.

ΤΑ ΠΑΠΠΟΥΔΙΑ

Όλοι έχουμε χαζέψει που κάναμε παιδί και το παραδέχομαι πρώτος εγώ, που τα ποσοστά χαζομπαμπαδοσύνης μου έχουν χτυπήσει νούμερα που συνήθως διάβαζα σε βιβλία αστρονομίας. Αυτό που λένε όμως το “του παιδιού μου το παιδί 2 φορές παιδί μου”, μεταφράζεται σε “του παιδιού μου η χαζομπαμπαδοσύνη, 1/1000 η χαζοπαππουδοσύνη μου”. Κοινώς, κρατάτε τους ρε.

Υπάρχουν βέβαια διαφορετικοί στερεοτυπικοί χαρακτήρες παππούδων και θα προσπαθήσω εδώ με το συνήθη επιστημονικά τεκμηριωμένο και βασισμένο σε μελέτες που έβγαλα από τη στομάχα μου τρόπο, να παραθέσω κάποιους ώστε να γελάσωμεν λίγο και να ξεχάσουμε ότι το $#@!$! ξαφνικά άρχισε να ξυπνάει στις 5 και να ξανακοιμάται στις 6, έτσι για το σπάσιμο.

 1. Η συντηρητική πεθερά (μου)

Η Πεθερούλα . Η υπεύθυνη για αυτό το ποίημα που θα νυμφευθώ μετά άμμου και άλατος το καλοκαίρι που έρχεται, αν καταφέρω να χάσω τα κιλά που πήρα κόβοντας το κάπνισμα. Η πεθερούλα έχει μια έμφυτη αποστροφή προς ο,τιδήποτε ψηφιακό, ο,τιδήποτε δουλεύει με ρεύμα και έχει κατασκευαστεί μετά τα 70ς. Consumer electronics κλπ, ξεχάστε τα. Αν μπορούσε να έχει τηλέφωνο με καντράν, θα είχε. Δυστυχώς αναγκάστηκε να πάρει από αυτά τα καινούρια με τα κουμπιά και πολύ τη χάλασε. (Εννοείται ασύρματα, κινητά κλπ δεν το συζητάμε καν). Το πλυνητήριο, το ψυγείο και η κουζίνα της είναι μεγαλύτερα από τα παιδιά της και τρέμουμε μην της χαλάσει τίποτα από αυτά γιατί αντε βρες μοντέλα ηλεκτρικών συσκευών με ημερομηνία παραγωγής 1969. Goodbye Lenin φάση και βάλε. Η πεθερούλα λοιπόν μια και είναι συντηρητική και έχει κάτσει στα χαρακώματα να φυλάει τα 70ς, είναι αρνητική και στις εξελίξεις στην ιατρική από τότε [‘Οχι στα εμβόλια όμως, αυτά τα είχαν από τότε που ήταν εκείνη παιδί, τα ξέρει, τα εμπιστεύεται, απορεί γιατί δεν κάνουν εμβόλια μερικές.]  Για να μην πως στις εξελίξεις στην ιατρική από το 50 κ μετά. Ή γενικά τις εξελίξεις οπουδήποτε.

“Μαμά, θα πάμε να κάνουμε υπέρηχο”

“ΓΙΑΤΙ ΤΙ ΕΧΕΙ, ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ; ΣΥΝΕΒΗΚΕ ΤΙΠΟΤΑ;”

“Οχι, είναι το τακτικο τσεκαπ του μωρού να δουν αν μεγαλώνει καλά”

“ΩΩΩ σιγά, σε εσάς ούτε υπέρηχους δεν κάναμε, ούτε τίποτα”.

“Μαμά, παίρνω χάπια να μη μου ανέβει το ζάχαρο γιατι ήταν τσιμπημένο”

…μάντεψε αναγνώσθη μου τη συνέχεια;

“ΩΩΩ σιγά, τότε ούτε ζάχαρα ξέραμε ούτε τίποτα”.

ΟΚ για την επισκληρίδειο, όντως δεν είχαν, τεσπα.

Γενικά άμα την παρατηρήσεις και αρχίσεις να σημειώνεις, θα σου δημιουργηθεί μια εντύπωση ότι εκείνη γέννησε τα παιδιά της με τη φροντίδα του μάγου της φυλής, πάνω σε ένα χωράφι με κοπριά, την οποία και τους την τάϊσε μετά και “ε και τι πάθατε που δεν είχατε το χ,ψ,ζ; μια χαρά είστε..”. Το σωτήριον έτος 1203 περίπου.

Η πεθερούλα λοιπόν, ενώ έχει μεγαλώσει 3 παιδιά και κατά τα λεγόμενά της, μάλλον τα παιδιά της είναι γενετικά θαύματα, μια και επέζησαν σε ένα μέσο σπίτι με τις τεχνολογικές και ιατρικές ανέσεις κάποιου φέουδου του 1200 -μόνιμη επωδός “α εμείς τότε δεν είχαμε τέτοια, σιγά τι έπαθαν;”, παρ’όλα αυτά για την εγγονή της τρομάζει εύκολα:

Είμαστε σπίτι π.χ, την έχουμε αφήσει στην κουζίνα να παίζει με τη μικρή, είμαι εγώ στο γραφείο και δουλεύω, η δικιά μου μπανιάρεται και παρφουμάρεται με την ησυχία της, ακούω ξαφνικά την πεθερά να λέει “ΩΧ ΟΧΙ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ ΑΧ ΑΧ, ΓΙΑΤΙ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑΤΙ, ΩΧ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ’.

Εννοείται σε 3 nsec εχω ήδη πεταχτει απο καρέκλα και σχεδιάσει βέλτιστη διαδρομή από σπίτι στα κοντινότερα επείγοντα ενώ ταυτόχρονα τσεκάρω νοερά τις γνώσεις μου από το σεμινάριο πρώτων βοηθειών για το τι κάνουμε σε περίπτωση πνιγμονής, αιμορραγίας ή αλλεργίας, αν έχουμε αιμοστατικό επίδεσμο στο φαρμακείο μας κλπ. Στο 1 1/2 δευτερόλεπτο που ίπταμαι προς την κουζίνα, προετοιμάζομαι ψυχολογικά για το τι θα αντικρύσω δίνοντας περισσότερες πιθανότητες στο “της έπεσε από τα χέρια και είναι στο πάτωμα αναίσθητο” και αρκετά λιγότερες στο “έκανε καμιά μαλακία και της έδωσε κανα φουντούκι γιατί έδινε και στα παιδιά της και τι πάθαν κλπ” και έπαθε κανα αναφυλακτικό σοκ το παιδί – 2 μηνών τότε ε.

Μπαίνω στην κουζίνα λοιπόν, με κοιτάει με μια έκφραση απόγνωσης η πεθερά και λέει με ύφος Μάρθα Βούρτση – Γεννήθηκα πτωχή πλην τίμια, αφήστε με να πλένω σκάλες για να ζήσω η φτωχάλα :

“Πάλι λόξυγκα έχει”.

Αν αυτό δεν ήταν ύπουλη προσπάθεια δολοφονίας μου, δεν ξέρω τι ήταν.

Και ενώ η πεθερά ζει τεχνολογικά στο 1970 και φοβάται τη ραδιενέργεια που εκπέμπουν οι τηλεοράσεις και τα κινητά (ή όχι ακριβώς ραδιενέργεια αλλά κοντά), όλως παραδόξως δε μας έπρηξε ποτέ με ηθικοπλαστικές παπαριές του τύπου “είστε αστεφάνωτοι”, “πώς συζείτε 6 χρόνια χωρίς να στε παντρεμένοι”, “πώς κάνατε παιδί χωρίς να ‘στε παντρεμένοι” κλπ -και γενικά κανένας του σογιού δε μας τα πρηξε με τέτοια -από αλλού το περιμέναμε από αλλού μας ήρθε αυτό και τα παράγωγά του. (Το “δηλαδή δε θα κάνετε ΚΑΝΟΝΙΚΟ γάμο” μας το παν συνομήλικοί μας με πτυχία και εξωτερικά, και όχι η πεθερά μου που ειναι 75 και μεγαλωσε σε ούλτρα θρησκόληπτο περιβάλλον. Ε.. την αγαπάμε για αυτό -και για άλλα.)

2.  Η hipster γιαγιά με τα κολλήματα(η μάνα μου)

Η μάναμ είναι πιο τεχνολογικά εξελιγμένη από την πεθερά . Έχει smartphone, ξέρει να μετατρέπει doc σε pdf, έχει fb και mail και πληρώνει λογαριασμούς από e-banking. Είναι λίγο χιπστερ γιαγιά -αν και η γενέκα όταν της είπα τον όρο χιψτερ γιαγιά είπε “ε ντάξει δε τη λες και χιπστερ τη μάνα σου”. ΟΚ έστω, έστω, είναι πιο πιασάρικος τίτλος από το “η γιαγιά που έχει facebook και κολλήματα”. H μάναμ μεγάλωσε σε μια εξίσου συντηρητική κενωνία με την πεθερά μου αν και μισή χώρα μακριά η μία από την άλλη. Ακόμα δε μπορεί να πει οτι “ο χ έχει καρκίνο” αλλά λέει “ο χ είναι άρρωστος” -πράγμα που κατάλαβα μεγάλος και απόρησα -. Α και για να καταλάβεις το απλό άρρωστος από το ενισχυμένο άρρωστος, η διαφορά είναι ότι το ενισχυμένο το λένε πιο ψιθυριστά. Ομως είναι μέσα στην τεχνολογία και το χάϊπ -τώρα έβαλε και Netflix και καίγεται- και ξέρει όλες τις καινούριες εξελίξεις στη φροντίδα μωρού, με τα σύγχρονα γκατζετάκια, alarm, κάμερες, ενδοεπικοινωνίες, μασητικά, θήλαστρα κλπ (είδε η πεθερά μου το ηλεκτρικό θήλαστρο και είχε την αντίδραση που θα χε μουζίκος του 19ου αιώνα άμα του έβαζες Oculus rift να παίξει Fallout σε VR). Ναι αλλά, τεχνολογία ξε-τεχνολογία…

“ΒΑΛΕ ΚΑΤΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΘΑ ΚΡΥΩΣΕΙ”.

-Μα είμαστε μέσα στο σπίτι, έχει 86 βαθμούς κελσίου και έχεις αναμένο καλοριφέρ, αρκουδίσιο και αερόθερμο και το παιδί θα το μεταφέρουμε ημιγυμνο και τυλιγμένο με μια πετσέτα στο μπάνιο που είναι 3 μέτρα παραπέρα και στο οποίο έχεις καλέσει μέσα σε ένα summoning circle ένα fire elemental να ζεσταίνει λίγο παραπάνω το μπάνιο γιατί θα ναι γυμνό το παιδί.

-ΝΑΙ ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΘΑ ΚΡΥΩΣΕΙ

Τις 20 μέρες που περάσαμε μαζί τους στην Αθήνα πρέπει να είπε το “βάλε κάτι πάνω στο παιδί” γύρω στα 7 εκατομμύρια φορές, νομίζω ότι πρέπει να το μουρμούραγε ακόμα και στον ύπνο της. Και ενώ γενικά είναι κουλ, δε φρίκαρε με το παιδί να πνίγεται, να βήχει, να έχει λόξυγκα, να γυρνάει το κεφάλι του 180 μοίρες ξερνώντας μπιζελόσουπα και ουρλιάζοντας “I KILL YOU”, το κρύο είναι ο κρυπτονίτης της μάνας μου. Περιμένω πώς και πώς να έρθει το καλοκαίρι να αρχίσει τα “βάλε κάτι πάνω στο μωρό, είναι ιδρωμένο και έχει ρεύμα, θα κρυώσει”.

3. Ο Σπόρτσμαν αεικίνητος παππούς ( ο πατέρας μου)

O παππούς μας είναι σε φάση άγριο νιάτο – τώρα στα 70. Είμαστε σχεδόν αντιδιαμετρικά αντίθετοι χαρακτήρες -αυτός από μικρός αθλητής, μηχανόβιος, μεγάλος μαστοράντζας και πατέντας (πρέπει με τον παππού να χουν χτίσει μαζί για χομπι 3 ή 4 σπίτια – αφού γυρνούσε το μεσημέρι από τη δουλειά). Ξέρει να φτιάχνει από περιελίξεις για ηλεκτροκόλληση μέχρι πετρόχτιστες κολώνες και από υδραυλικά μέχρι χιψτεράδικα φωτιστικά με edison lamps (το τελευταίο του χομπι) και 2CV (έχει ανακατασκευάσει 2 τα τελευταια 10 χρόνια – τα λυσε και τα ξαναφτιαξε από την τελευταία βίδα). Επίσης έπαιζε μπάσκετ, ποδόσφαιρα κλπ. Εγώ από την άλλη, ποτέ αθλητικός τύπος, και μαστοριλίκια λίγα και “επιστημονικά” (ηλεκτρονικά πιο πολύ και ηλεκτρολογικά. Από μηχανολογικά και μπετά δεν το χω). Τεσπα, ο παππούς τζόβενο λοιπόν από τον Ιούλιο που ξεπετάχτηκε η μικρή έχει σχεδιάσει τις δραστηριότητές της για τα επόμενα 10 καλοκαίρια “που θα την κρατάνε” (καλό αυτό, θα πάμε και τίποτα διακοπές μόνοι μας :p) ως γνήσιος ψυχαναγκαστικός με το πρόγραμμα (πωωω, δε μπορεί να χαλαρώσει με τίποτα αυτός ο άνθρωπος). Με τυχαία σειρά λοιπόν η μικρή θα μάθει σέρφινγκ (έκανε μέχρι τα 65 του ο άτιμος, έχει 2-3 σανίδες. Εγώ μια φορά ανέβηκα στα 25, για μισή ώρα και χρειάστηκα 1 μήνα διακοπές μετά), θα μάθει εννοείται μπάσκετ, θα της φτιάξει καρτ για να μάθει να οδηγάει γύρω στα 6, και νομίζω ότι στα 9 θα τη μάθει να πετάει F16 – το οποίο εννοείται θα φτιάξει μόνος του στο γκαράζ, από παλιοσίδερα, οδοντογλυφίδες και κοιλοδοκούς. Γενικά υποπτεύομαι ότι η μικρή θα είναι από τα παιδιά που μέχρι μια ηλικία θα κάνει τεράστιες χαρές να πηγαίνει στον παππού, αλλά κάποια στιγμή από την προεφηβεία και μετά, θα αρχίσει τα “μήπως να μην πάμε στον παππού γιατί θα μου τα κάνει μπαλόνια πάλι να πάμε για σερφ και μπάντζι τζάμπινγκ ενώ εγώ θέλω να αράξω με κανα αγοράκι στο λιμάνι να του κάνω γουτσου γουτσου;”. Τα κολλήματα του παππού επίσης έχουν να κάνουν με καθωσπρεπισμούς και τιθαπειοκόσμος -είχαμε τεράστια γέλια προ 20ετίας που ο μονάκριβος κανακάρης του ως φοιτητής ήτο μουσάτος και μακρυμάλλης, με μπότες και μεταλλάδικες μπλούζες- οπότε περιμένω να σκάσει η μικρή με κανα τατου και κανα περίεργο μαλλί να κλάσουμε στο γέλιο. Βέβαια στα 80 του που θα ναι τότε δε θα ναι για δυνατές συγκινήσεις οπότε ίσως της πω να τα κρύβει μην τον στείλουμε το μπάρμπα αδιάβαστο.

4. Ιστορίες τρόμου – (από διάφορες διηγήσεις τριγύρω)

Μπορεί να δουλεύουμε λίγο τους παππούδες μας -και καλά κάνουμε, έτσι θα δουλεύουν και εμάς τα δικά μας τα παιδιά, είναι νόμος της φύσης-, αλλά έχουμε εξαιρετικές σχέσεις μαζί τους, τους αγαπάμε και μας αγαπάνε και δίνουν την ψυχή τους για μας. Υπάρχουν όμως και κωμικοτραγικές ή σκέτο τραγικές έως “α σιχτιρ ρε παλιάνθρωποι” καταστάσεις παππούδων όπως οι τύποι του στυλ “δε σου κρατάω το παιδί ούτε μία ώρα να κάνεις μπάνιο, έκανες παιδί λούσου τα τώρα, α γαμήσου δε με νοιάζει, μεγάλωσέ το μόνη σου” (τρου στορι). Έχουμε το παράδειγμα της άλλης προβληματικής (για να μη βρίσω σκαιότατα) : Κόρη 28, κάνει δίδυμα. Η κοπέλα έχει ένα πτυχίο, θέλει να τελειώσει με Proficiency κλπ για να έχει λίγο βελτιωμένο βιογραφικό. Κανονίζει 1 φορά την εβδομάδα μάθημα 2 ώρες και παίρνει τη μάνα της τηλέφωνο να της πει πως “ρε μανα, μια φορα την εβδομάδα 2 ώρες, έλα από το σπίτι να κρατήσεις τα παιδιά να τελειώσω τα αγγλικά μου”. Σημειωτέον μάνα και κόρη μένουν 60 χλμ μακριά και η μάνα δεν έχει φορτωθεί τα παιδιά επ’ουδενί, τα βλέπει ‘οποτε το ζευγάρι την επισκεφθεί -γιατί “φοβάται” και τα λεωφορεία-. Έτσι λοιπόν σε αυτή τη λογική -για εμένα και πολλούς άλλους ανθρώπους- παράκληση η μάνα απάντησε -αν όχι αυτολεξεί, με αυτό το ύφος- “Άκου να δεις, ανεχτήκαμε που πήγες να σπουδάσεις να κάνεις τη ζωή σου και έφτασες σχεδόν 30 να κάνεις παιδιά, δε θα κάτσω γω τώρα να στα μεγαλώνω για να γυρνάς στα μαθήματα, να κάτσεις να αναλάβεις τις ευθύνες σου και να αφήσεις αυτά που ξέρεις , ΕΙΣΑΙ ΜΑΝΑ ΤΩΡΑ”. Κάτι τέτοιοι μετά από λίγο καιρό συνήθως κλαίγονται στους φίλους τους ότι “η κόρη μου έμπλεξε με αυτό τον αχάριστο που την απομάκρυνε από μας και τώρα βλέπουμε τα εγγόνια μας μια φορά το χρόνο”. Και ενώ δεν είναι η δουλειά των παππούδων να σου μεγαλώσουν τα παιδιά ενώ εσύ κάνεις τη ζωάρα σου, τέτοια συμπεριφορά είναι τουλάχιστον  χυδαία και εμετική και δείγμα χειριστικού σκατάνθρωπου. Οι άλλοι σιχαμένοι που είχα ακούσει είναι αυτοί που έκοψαν διπλωματικές σχέσεις με το ζευγάρι επειδή δε βγάλαν την εγγονή με το όνομα της μαμάς του γαμπρού -ενώ η αδερφή του γαμπρού είχε ήδη κόρη με το όνομα της μαμάς της-. Κοινώς η τύπισα ήθελε όλα τα θηλυκά εγγόνια της -μάλλον και από τα 3 της παιδιά, η τρίτη δεν εχει κάνει ακόμα παιδί οπότε το περιμένουμε- να έχουν το δικό της όνομα και να πα να γαμηθεί το σύμπαν. Σε τέτοια τυπάκια που κάνουν συναισθηματικούς εκβιασμούς του στυλ “ή κάνεις αυτό το παιδί ή σας κόβω την καλημέρα” η απάντηση πρέπει να είναι πάντα “να μας κόψεις την καλημέρα”, γιατί αλλιώς το ζευγάρι θα είναι πάντα υποχείριο. (Βέβαια κατανοώ και την περίπτωση του “έχουν λεφτά τα παππούδια, εμείς δεν έχουμε μία, οπότε μπορεί να ναι καθήκια αλλά ας τους κάνουμε τα χατήρια μέχρι να χαιρετήσουν”. Oh well, ουδείς τέλειος)

5. Οι κρατάμε τις παραδόσεις

Και όταν λέμε “κρατάμε τις παραδόσεις” εννοούμε συμπεριφερόμαστε λες και έχουμε ανοίξει βιβλίο λαογραφίας, έχουμε κοπιάρει όλες τις δεισιδαιμονίες και έθιμα από το 1300 και μετά και τα εφαρμόζουμε ψυχαναγκαστικά αλλιώς μεγάλο κακό θα μας έβρει και εμάς και το παιδί.

Παρένθεση: Προσωπικά οι μόνες ‘παραδόσεις’ που ήξερα να εφαρμόζονται είναι το 40σμα και τα βαφτίσια. Μεγάλωσα σε σπίτι “τουριστικών” πιστών οπότε δεν ήξερα για τα διάφορα μαγικά ξόρκια, μαντζούνια, δοξασίες και τελετουργικά, μια και ούτε καν οι γιαγιάδες μου δεν είχαν ασχοληθεί με τέτοια ιδιαίτερα (αντε η μία γιαγια  να ριχνε κανα ξεμάτιασμα αλλά κανείς δεν την έπαιρνε σοβαρά- για αυτό μάλλον και δεν κόλλησα τέτοιες πετριές από μικρός).

Έτσι λοιπόν όταν ένας φίλος φίλου έκανε το πρώτο του παιδί στην μουλτικούλτι Σαλόνικα, στα τέλη 90ς και έσκασε μύτη η μάνα του   με τον “κατάλογο” με το τι “ΕΠΡΕΠΕ να κάνει”, δεν ήξερα από που να πιαστώ για να μην πέσω κάτω από τα γέλια. Και το απίστευτο ήταν ότι τα έλεγε ΚΑΙ σοβαρά και ο άλλος είχε ένα παραιτημένο ύφος του στυλ “τι μαλακίες ακούω και πρέπει να κάνω αλλά άμα δεν τα κάνω θα μου μουρμουράνε μέχρι να πεθάνω οπότε ας τα κάνω για να γλυτώσω τη μουρμούρα μια ώρα αρχύτερα”. Προς εμένα το επιχείρημά του τότε ήταν “όταν θα κάνεις παιδί θα τα κάνεις και συ για να γλυτώσεις” . (Plot twist: Περίμενα ότι μάλλον θα χε δίκιο, τελικά δεν είχε – δεν κάναμε απολύτως τίποτα και άμα δεις τι έκαναν οκ είναι αρκετά). Δεν τον κακολογώ που τα κανε, καταλαβαίνω απόλυτα το λόγο. Καταλαβαίνω απόλυτα το “ωχ να τα κάνω να σας ξεφορτωθώ να τελειώνω, δεν αντέχω άλλο”.  Καταλαβαίνω το να υποχωρήσεις μπροστά σε ατέλειωτο πρήξιμο, σήκωμα δαχτύλων και μουρμούρα. Καταλαβαίνω να λυγίσεις μπροστά σε αμείλικτη κοινωνική πίεση. Αλλά τον περίμενα το συγκεκριμένο πιο ανθεκτικό. Τελικά λύγισε.

Λοιπόν έχουμε και λέμε όσα θυμάμαι: Σε 3 (ή 9;) μέρες από τη γέννα έρχονται το βράδυ οι μοίρες οπότε έπρεπε να  βάλει στην κούνια ένα σταυρουδάκι και ένα μαχαίρι (για αγόρι)-ίσως και κάτι άλλα παραδίπλα, για να του βγάλουν καλό πόρισμα μην τυχόν το αδικήσουν και κόψει άλυσο νωρίς. Τα ρούχα δεν τα βγάζαν έξω να τα απλώσουν νύχτα για να μην τα δούν τα αστέρια και κάνουν στο παιδί κακό ή κάτι τέτοιο (αυτό θα βγαζε ενδεχομένως νόημα  γιατί άμα απλώνεις το βράδυ ρούχα έξω, να τα ποντίκια, να τα κατσαρίδια και τα αρούρια, ε καλύτερα να τα χεις ασφαλή τα φρεσκοπλυμμένα ρούχα του παιδιού. Αλλά αυτό με το μην το δουν τα αστέρια, οκ, πρέπει να ναι πολύ αρχαίο -και για τον ίδιο λόγο αλλά ξέρουμε πλέον πως βγήκαν κάτι τέτοιες απαγορεύσεις; Για πρακτικούς λόγους που άμα τους έλεγες στους ηλίθιους της εποχής θα άρχιζαν τα “ναι οκ κλαϊν τώρα που χαλάει το χοιρινό στην έρημο μέσα σε 2 μέρες και θα πεθάνουμε όλοι, τρώω τόσο καιρό και δεν έπαθα τίποτα”, οπότε τους έλεγες οτι το απαγορεύει ο Μανιτού γιατί είναι δαιμονισμένο και ξεμπέρδευες.). Μετά είχαμε τη μισή ευχή για να βγει το παιδί έξω από το σπίτι καλοκαιριάτικα στις 15 μέρες, τη λεχώνα τη διάβαζε ο παπάς κάθε τρεις και λίγο για να ανανεώνει το Armor of faith +1 και το Protection vs evil, μετά είχαμε την ολόκληρη ευχή που εκεί επίσης είχαμε μετά ένα τελετουργικό στο σπίτι που δε θυμάμαι καθόλου -πάλι με κάτι μαχαίρια που περνούσαν πάνω απο φωτιά νομιζω ή κάτι τέτοιο. Και το τελευταίο που θυμάμαι είναι που όταν βάφτισαν το παιδί πήγαν τα ρούχα τα βαφτιστικά να τα πλύνουν στη θάλασσα νύχτα με φεγγάρι και κάτι τέτοια γιατί υπήρχε προφανέστατα κάποιος μαγικός λόγος. Δυστυχώς έχουμε χαθεί με αυτόν από τότε που έφυγα από Θεσσαλονίκη και δεν ξέρω τι έπαιξε μετά με το παιδί, αλλά αν συνεχιζε να υποχωρεί με αυτό το ρυθμό προβλέπω πως πλέον που θα ναι 19 χρονών το παιδί, θα φοράει 18 φυλακτά για να σηκωθεί από το κρεβάτι και 25 για να βγεί από την εξώπορτα -για να μην τον πρήζουν. Oh well..

6 και τέλος: Οι ανακατώστρες παππούδια

Ευτυχώς μακριά από εμάς, έχουμε ακούσει μόνο κάτι ιστορίες από μακρινές περιπτώσεις. Η πεθερά στη νύφη σε φάση “άσε συ δεν ξέρεις, θα τα κάνω όλα εγώ” με ταυτόχρονο όμως “άσε συ δεν ξέρεις, σκάσε και θα σου λέω εγώ τι θα κάνεις”, “όχι έτσι ντύνεται το παιδί, όχι έτσι αλλάζεις το παιδί , πώς το ταϊζεις έτσι θα πνιγεί, πώς το ξύνεις έτσι θα πνιγεί, πώς αναπνέεις λάθος θα πάθει μαλαφράντζα, θήλασες δε θήλασες ,τάϊσες δεν τάϊσες κλπ”, η μάνα στην κόρη εν τω μεταξυ “μην την ακούς αυτή την ξυνή, ΕΓΩ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ πόσα λάθη κάνεις , με καλό τρόπο γιατί ειμαι μανούλα” αλλά μια επανάληψη στα ίδια με την πεθερά, ο πεθερός “συμβουλές” στο γαμπρό πώς να είναι άντρα και να κουλαντρίζει τις γυναίκες, και εννοείται γκρίνια ότι ο γαμπρός δε βγάζει 5000 το μήνα και είναι τεμπέλης άσχετα αν ο άλλος δουλεύει νύχτα μέρα, και έλα κορίτσι μου εγώ στα λεγα οτι αυτός δεν κάνει για σένα και να απο δω λόγια, να απο κει λόγια, το ζευγάρι τρελλαμένο στη μέση ο καθένας να προσπαθεί να βάλει γκέμια στην οικογένειά του που του τα πρήζει με την οικογένεια του άλλου και ταυτόχρονα τους τα πρήζουν για τη σχέση τους, το παιδί τους και την οικογένειά τους, αλλά άμα τους πεις τίποτα ειναι σε φάση “ΕΕΕΓΩ ΜΠΛΕΚΟΜΑΙ; ΜΝΗΣΤΗΤΙ ΜΟΥ ΚΥΡΙΕ, Η ΜΑΝΟΥΛΑ;” . Ναι ξέρω μοιάζει με σενάριο απο τις 7 κακές πεθερές αυτό αλλά δεν είναι, υπάρχουν! Ευτυχώς εμείς είμαστε τυχεροί.

7. Bonus : Τα “φυσιολογικά” παππούδια

Δεν υπάρχουν. Ας το καταλάβουμε και εμείς και οι γονείς μας. Δεν υπάρχουν. Για εμάς, θα είναι πάντα υπερβολικοί σε άλλα, πολύ χαλαροί σε άλλα, θα μας “χαλάνε το παιδί πάνω που μπήκε σε ρυθμό”, αυτοί θα γκρινιάζουν ότι εμείς είμαστε πολύ υπερβολικοί σε κάποια και πολύ χαλαροί σε άλλα κλπ.  Εννοείται έχουμε κοινές συνιστώσες, αυτοί μας μεγάλωσαν, απο αυτούς μάθαμε τα βασικά. Όμως είναι λογικό να εστιάζουμε στα -ευτυχώς στην περίπτωσή μας- αστεία καθημερινά πειραγματάκια και μικροπράγματα. Είναι η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, η εναλλαγή των γενεών που εξελίσσονται και “κοντράρονται”. Για μας θα ναι όμως πάντα οι γονείς μας, εμείς είμαστε πάντα τα παιδιά τους, τα παιδιά τους σε ηλικία περίπου 10 χρονών ε. Μπορεί πλέον να έχουν ασπρίσει τα μισά μου γένια (και να έχει γκριζάρει ορατό πλέον ποσοστό της μαλλούρας) αλλά νομίζω για τη μάνα μου είμαι το πιτσιρίκι με τα γυαλιά τύπου John Lennon και τα σπυράκια που πήγαινε τρίτη γυμνασίου και δεν έπινε ποτέ γάλα το πρωί. Επειδή τώρα έγινα μπαμπάς όμως, καταλαβαίνω απόλυτα τους δικούς μου, τα ζόρια που τράβηξαν τραβάνε και τα άγχη τους για το πώς μεγάλωσα (για το ΑΝ θα μεγάλωνα επίσης, γιατί πολλά γίνονται κλπ) . Και μπορεί να τους έβλεπα υπερβολικούς όταν ήμουν 15, αλλά αρχικά σε σύγκριση με το τι κυκλοφορούσε τριγύρω και το τι είδα μετά, ρε τι τυχερός που αισθάνθηκα. Γιατί μεγάλωσα σε ένα σπίτι με αγάπη (με τις προφανείς μικρο-στρεβλώσεις που μπορεί να υπάρχουν σε μια οικογένεια) και σεβασμό. Και αυτό θέλω να κάνω και για τη μικρή μου. Και ας ρίχνω δούλεμα στα παππούδια που και που. Χαλάλι τους, αφού μας αγαπάνε και τους αγαπάμε. Λιώμα έχουν γίνει.

Πάω τώρα να κάνω  κλήση facebook στη χιψτερογιαγιά να δουν τη μικρή να αρχίσουν τα κουτσουκουτσου κοπελάρα μου και μετά στη συντηρητική γιαγιά κλήση -από το τηλέφωνο ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ – και να ελπίζω να έχει κέφια η μικρή να βγάλει κραυγούλες για να την ακούσει.

 

252 σκέψεις σχετικά με το “Τα παππούδια”

 1. I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog
  like this one nowadays.

 2. Superb blog you have here but I was curious
  about if you knew of any community forums that cover the
  same topics discussed in this article? I’d really love to
  be a part of community where I can get feed-back from other knowledgeable individuals that share the same
  interest. If you have any suggestions, please let
  me know. Appreciate it!

 3. отдых в сочи в мае 2019 санаторий барнаульский барнаул
  гостиницы в кисловодске рядом с парком отзывы санаторий центросоюз кисловодск казань гостиница регина на петербургской
  адлер с бассейном базы отдыха в абхазии какие цены

 4. анапа апрель уфа аэропорт гостиница цены
  отель porto mare алушта гостиница братислава дешевые гостиницы воронежа
  гостиница норд крым отель александрия краснодар гостиницы воронежа список и цены

 5. абхазия сухум отдых саки санаторий им пирогова
  тур в крым с авиаперелетом из москвы бамбук отель москва валдай удп рф
  хочу в сочи алтай белокуриха санатории гостиница в черняховске калининградской области

 6. отдых в ольгинке отель ям ижора
  хэмптон бай хилтон волгоград профсоюзная судак ми гранд отель гагра 4 отзывы
  гостиница новороссийск в новороссийске новый век энгельс медицинский центр прайс парус отзывы

 7. санаторий клязьма пушкино санаторий для лечения желудочно кишечного тракта
  санаторий коралл жуковский гавань надежды кисловодск 2 гис
  отель все включено анапа с детьми лодейное поле гостиницы amra park

 8. чеботарев отель курортный сбор
  инстаграм горячий ключ санаторий обуховский отель токсово
  санаторий лазурный берег министерства обороны официальный сайт геленджик стоимость погода в ессентуках на ноябрь 2021

 9. удп клязьма голубая даль санаторий
  гостиницы волоколамска московской области гостиницы майкопа санаторно курортное лечение за рубежом
  клинический санаторий валуево красная поляна сочи отели санатории с аквапарком

 10. ялта отрадное отзывы гостиница олимпия саратов
  жемчужина кавказа ессентуки отзывы марфино как добраться из москвы алекс бич
  гостиница святогор муром официальный отель пилигрим всеволожск дивноморск санаторий

 11. санаторий альянс кисловодск санатории где находится на карте россии
  героевский олимп солнечный берег геленджик на карте гостиницы в моздоке
  русь кисловодск русич отель анапа курорт саки

 12. санаторий красный холм отзывы база отдыха альтаир в голубицкой азовское море
  вакансии в санаториях спб и ленобласти купить дом в бекасово отель нива оренбург
  детский бассейн пятигорск дешевый отель москва лучшие санатории башкирии с лечением

 13. аюдаг резорт гостиница асса
  ессентуки анджиевского мисхор отдых 2021 цены как доехать из москвы в углич
  жемчужина санаторий набережные челны хоста отели все включено путевки в абхазию 2021

 14. Thank you for sharing superb informations. Your web-site is so cool. I’m impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and just could not come across. What a great site.

 15. I must convey my respect for your kind-heartedness for individuals that need help on this particular situation. Your real commitment to getting the solution up and down turned out to be remarkably productive and have surely permitted guys and women much like me to reach their targets. Your own informative publication indicates so much to me and further more to my colleagues. Thanks a ton; from all of us.

 16. What i don’t realize is actually how you are no longer actually a lot more neatly-liked than you might be now. You’re so intelligent. You know thus considerably in the case of this topic, produced me personally imagine it from numerous varied angles. Its like women and men don’t seem to be fascinated unless it’s one thing to accomplish with Woman gaga! Your individual stuffs nice. Always take care of it up!

 17. Hey! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 18. You really make it seem so easy with your presentation however I in finding this matter to be really something which I think I might never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m having a look forward to your next put up, I’ll attempt to get the hold of it!

 19. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

 20. A lot of of the things you say is supprisingly precise and it makes me wonder the reason why I hadn’t looked at this with this light before. This piece truly did turn the light on for me personally as far as this specific subject matter goes. However at this time there is 1 factor I am not really too cozy with and whilst I try to reconcile that with the actual core idea of the position, let me see what all the rest of the subscribers have to say.Very well done.

 21. I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one today..

 22. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 23. A lot of thanks for all of the hard work on this website. Kate takes pleasure in getting into internet research and it’s really easy to understand why. We notice all of the lively ways you convey insightful items on the web site and recommend participation from some others on this point while our favorite girl is without question studying a lot of things. Enjoy the remaining portion of the new year. You are always conducting a brilliant job.

 24. I have been surfing online more than three hours nowadays, yet I by no means found any attention-grabbing article like yours. It is beautiful price sufficient for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content material as you did, the net shall be much more useful than ever before. “Dreams have as much influence as actions.” by Stephane Mallarme.

 25. I have been exploring for a bit for any high quality articles or blog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Studying this information So i am glad to convey that I have an incredibly just right uncanny feeling I found out just what I needed. I most indisputably will make certain to do not omit this web site and give it a glance on a constant basis.

 26. I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this site. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own web site now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 27. Hi! I could have sworn I’ve been to this blog before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

 28. I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 29. I have been surfing online more than three hours lately, but I never found any attention-grabbing article like yours. It is lovely value sufficient for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet can be much more helpful than ever before. “Nothing will come of nothing.” by William Shakespeare.

 30. There are some attention-grabbing closing dates on this article however I don’t know if I see all of them heart to heart. There’s some validity however I’ll take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we wish more! Added to FeedBurner as nicely

 31. I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

 32. I do agree with all the ideas you have presented to your post. They are very convincing and can certainly work. Still, the posts are too quick for starters. May just you please extend them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

 33. Please let me know if you’re looking for a article writer for your site. You have some really good articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested. Kudos!

 34. Great – I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 35. Good – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 36. Thank you for sharing superb informations. Your site is so cool. I’m impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and just couldn’t come across. What a great website.

 37. Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything. Do you have any suggestions for inexperienced blog writers? I’d certainly appreciate it.

 38. Great – I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 39. Excellent post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely helpful information specially the last part 🙂 I care for such information much. I was looking for this certain info for a long time. Thank you and best of luck.

 40. Today, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

 41. Howdy very nice web site!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I will bookmark your website and take the feeds also?KI’m satisfied to seek out numerous helpful information right here within the publish, we need work out more strategies on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 42. Great blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Thanks!

 43. I’m writing to let you know of the great experience my friend’s girl went through studying your webblog. She noticed so many details, including how it is like to possess a great teaching style to have the rest really easily completely grasp selected grueling topics. You truly exceeded visitors’ expected results. Thanks for imparting the interesting, trusted, revealing and as well as easy tips on your topic to Janet.

 44. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 45. Рулетката може да е една от най-известните игри в казината в момента, но не винаги е била част от казино индустрията. Всъщност, ученият Паскал се е опитал да направи вечен двигател през 1600г. и един от многото му провали е станал основа на играта, която ние сега наричаме рулетка. Много малко се е променило от основния дизайн, но има някои аспекти, които са подобрени.  Всички добре развити онлайн казино платформи предлагат бонус за новите играчи и Efbet не е изключение. Така наречения „Мачплей бонус“, ви предоставя възможността да удвоите депозираната от вас сума. Ако играете на различните казино игри редовно, Efbet ще ви изпрати покана по имейл адрес, с която ще можете да се възползвате от бонуса. Ето и някой от другите изисквания: https://zatrzymajmypis.com/community/profile/benedictbarring/ Този тип бонус без депозит за онлайн залози е един от най-добрите варианти за получаване на допълнителни средства, тъй като от Вас не се изисква да харчите пари, за да приберете наградата си. Това е също много добър способ за начинаещи да влязат в залагания безопацно и с възможност да се пробват без риск. Хазартът е забранен за лица под 18 годишна възраст и може да доведе до пристрастяване. При положение, че имате проблем с хазарта или чувствате някаква зависимост Ви молим да се свържете с някои от центровете по хазартна зависимост, за да ви се окаже адекватна и навременна помощ.

 46. Ακόμα περισσότερη δράση και εκπλήξεις* για τα μέλη του καζίνο της Novibet, καθημερινά! Μείνετε συντονισμένοι για νέες προσθήκες, παιχνίδι από παντού και αμέτρητα δώρα*! © All rights reserved STOIXIMA365 Μία από τις βασικές αρχές που πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι μας. Οι έλεγχοι στην αγορά του διαδικτυακού τζόγου είναι αυστηροί και πρέπει να είμαστε σίγουροι πως επιλέγουμε μία εταιρία που κατέχει νόμιμη άδεια λειτουργίας για να μην βρεθούμε εξ απροόπτων. Η ασφάλεια και η αξιοπιστία πρέπει να συνοδεύει κάθε συνεδρία στο παιχνίδι μας. https://lukaswrix986421.digiblogbox.com/39259397/ρουλέτα-24-7 Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να βρείτε τα πρώτα (θεωρητικά) φαβορί, σύμφωνα με τις αποδόσεις της Novibet. Στην πρώτη θέση φιβουράρει η Ιταλία, ενώ ακολουθεί η Ελλάδα! Πιο αναλυτικά:  Η ρουλέτα είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο δημοφιλή παιχνίδια όχι μόνο στα επίγεια αλλά και στα online casino live. Οι τρεις βασικές παραλλαγές στη ρουλετα παιχνιδι είναι η γαλλική ρουλέτα, η…Αναλυτικά » Ο κόσμος των καζίνο – Τα καζίνο στον κόσμο – Δωρεάν τρισδιάστατη Ρουλέτα

 47. hello there and thank you for your information – I’ve definitely picked up something new from right here. I did however expertise a few technical issues using this site, since I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective exciting content. Make sure you update this again very soon..

 48. Good post. I learn something more challenging on completely different blogs everyday. It is going to at all times be stimulating to learn content material from other writers and observe a little something from their store. I’d desire to make use of some with the content on my weblog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your internet blog. Thanks for sharing.

 49. สรุปเนื้อหาบทความ: บทความเกี่ยวกับ ฟุตบอล ไทย เฟส jdb สล็อต เปิด ใหม่ ชื่อเรื่อง squirt game วาร์ป love6.ทีวี หรือ ras-0107-r. ผล ฟุตบอล หญิง ไทย พม่า. รองนายกรัฐมนตรี กล่าวว่า การที่ประเทศไทยดำเนินการในการดูและ … คาสิโนไทย 333 เป็นคาสิโนออนไลน์ที่มอบประสบการณ์การเล่นเกมที่ดีที่สุดสำหรับผู้เล่น มีเกมให้เลือกมากมายและง่ายต่อการฝากและถอนเงิน ผู้เล่นสามารถเล่นด้วยเงินฝากขั้นต่ำ และระบบอัตโนมัติจะเพิ่มเงินโดยอัตโนมัติเมื่อจำเป็น
  https://barefootsa.studentserver.com.au/daniel/index.php/community/profile/britney52p9781/
  ยูโรเปี้ยนรูเล็ต และ อเมริกันรูเล็ต มีความแตกต่างกันอย่างไร จำนวนเงินเดิมพันที่เหมาะสมกับงบประมาณของคุณจะช่วยให้คุณอยู่ในกรอบความคิดที่ถูกต้องเมื่อคุณกำลังเล่นจริง มันช่วยให้คุณมีวินัยที่คุณต้องการหากคุณวางแผนที่จะเล่นรูเล็ตออนไลน์อย่างถูกต้อง เว็บไซต์เหล่านี้เป็นเว็บหวยและคาสิโนออนไลน์เจ้าใหญ่ที่สุดในไทย ที่ร่วมมือกับองค์กรคาสิโนระดับโลกหลายเจ้า เช่น World Casino , Pegasus, Easy Gaming, SA Casino ฯลฯ 

 50. Wer mit Geld spielen möchte, hat verschiedene Möglichkeiten, wobei sie in unterschiedliche Unterkategorien geteilt werden können. Zuerst einmal kann Book of Ra 6 Deluxe mit Spielgeld und mit Echtgeld gezockt werden. Beim Spiel mit Spielgeld wiederum kann der User zwischen Sofortspielen und Online Casinos wählen. Ganz grundsätzlich müssen sich Menschen, die mit Geld spielen möchten, erst einmal überlegen, ob mit Geld Echtgeld oder Spielgeld gemeint ist. Sicherlich ist für Neulinge eine Mischung aus beidem sinnvoll. LORD OF THE OCEAN Slots mit Themen die Reichtum und Schätze hervorheben sind nicht selten. Aber die Slotmaschinen die, genau wie in echten Casinos, auch viele echte Gewinne hervorgeben können, sind schon ein bisschen seltener. Book of Ra Demo ist hier die Ausnahme, da es sich hier um ein kostenloses Automatenspiel handelt, dass den Spieler in die Welt vom alten Ägypten transportiert. Finde heraus welche Pyramiden die echten Schätze verbärgen, löse die Rätsel der verlorenen Reichtümer des Königreiches der Pharaonen und tauche ein in eine faszinierende Welt von Geldspielautomaten, die nie vorher gesehen wurde.
  https://www.lordofwar.io/forums/users/montehaigh/
  Am Anfang ist es wichtig zu sagen, dass Roulette ein Glücksspiel ist und bleibt. Sie können daher nie mit Sicherheit sagen, welches Ereignis eintreffen wird. Sie haben aber immer eine gewisse Quote, welche Ereignisse wahrscheinlicher eintreffen als andere. Als Faustregel im online Roulette gilt, je sicherer der Gewinn, desto niedriger wird die Höhe dessen ausfallen. Mindestens genauso wichtig ist auch der Roulette-Trick. Diese Spezialbewegung sollte nicht in eurem Repertoire fehlen, denn das Kunststückchen ist nicht nur einfach auszuführen, sondern auch noch verdammt effektiv. Doch das ist nicht überall so. Immer mehr Casinos verlangen, dass man eine bestimmte Summe auf dem Konto haben muss, um überhaupt reingelassen zu werden. Wer über solche Summen nicht verfügt, sollte auf größere Events oder Turniere gehen und den Profis dort über die Schultern schauen. Solche Events bieten auch oftmals Chatrooms für Zuschauer an, wo sie sich dann mit anderen Glückspielbegeisterten Ansichten austauschen kann.

 51. Siе könnеn im Twin Саsinо mоbilе Sрiеlе jеdеr Аrt sрiеlеn. Рrаktisсh аllе Slоts und Livе-Sрiеlе stеhеn sоwоhl in dеr Twin Саsinо Арр аls аuсh аuf dеm Dеsktор zur Vеrfügung. Аuf Аndrоid-Gеrätеn könnеn Siе dаs Twin Саsinо реr Арр-Dоwnlоаd instаlliеrеn, dосh аuсh diе mоbilе Wеb-Арр funktiоniеrt аuf Аndrоid- und iОS-Gеrätеn glеiсhеrmаßеn gut. Diе Lаdеzеitеn sind kurz und аuсh аuf еtwаs ältеrеn Gеrätеn lаufеn diе mеistеn Sрiеlе sоwiе diе Саsinоsеitе аn siсh flüssig und gut. Dear Mr. G., We very much appreciate your comments regarding your stay at the Hotel Mercure Salzburg City. It is always a pleasure to receive positive feedback. I will share your comments with our team. I am sure that this feedback will serve as an encouragement to all of our staff as we strive to continuously improve the quality of our services. Thank you again for sharing your experience, and we hope your next visit will be as pleasant as the previous one. Sincerely, Marcus Siess Hotel Manager Mercure Salzburg City
  https://walkersolutions.com.sg/community/profile/albertocrisp17/
  Moderne Automatenspiele können verschiedenen Themen gewidmet sein. Während in der Vergangenheit alle Slots gleich aussahen und klassische Früchte-Symbole enthielten, sind moderne Spielautomaten sehr vielfältig. In unserem Mr Bet Casino finden Sie zum Beispiel Casino Automatenspiele kostenlos mit unterschiedlicher Thematik. Die beliebtesten Themen sind die folgenden: Es wäre irrsinnig zu glauben, dass irgendjemand, mit der Technologie, die uns heute zur Verfügung steht, sich von staatlichen Monopol-Wünschen zurückhalten lässt. Staaten wie Malta, Gibraltar, Großbritannien und weitere Länder vergeben Lizenzen, diese sind strengen Regeln unterworfen, und die Casinos, die eine solche Lizenz erhalten, haben bewiesen, dass sie den Regulierungen in jeder Weise entsprechen. So kann man, Monopol hin oder her, auch aus Österreich immer noch seelenruhig zocken, und muss sich keine Sorgen machen. Selbst, wenn die österreichische Regierung es nicht gerne sieht, dem Spieler sind keine Grenzen gesetzt.

 52. En revanche, ne vous attendez pas à recevoir des millions gratuitement de la part des casinos en ligne. En effet, généralement la somme qui vous sera offerte est comprise entre 10 euros offerts sans depot, un casino bonus sans depot 50€ ou un bonus 70 euros sans depot euros. If you still can’t find your trip, it could be due to one of these reasons: Un montant de $20 bonus sans depot peut être accessible sur tous les jeux. La plupart du temps, les casinos limitent l’accès à un certain nombre de jeux seulement. Ces derniers comprennent les jeux de table, les machines à sous et la roulette en ligne. La liste est habituellement communiquée aux joueurs. Privilégiez les plateformes où vous pouvez essayer une grande variété de jeux.
  https://www.colbridge.com/forum/profile/bennyraposo3900/
  Les bonus de bienvenue sont expressément destinés aux nouveaux clients. Mais les sites de casinos en ligne ne veulent pas que les clients existants se sentent lésés, alors elles offrent aux joueurs fidèles des promotions hebdomadaires ou mensuelles régulières. L’autre chose que les casinos canadiens en ligne font souvent est de fournir des bonus de fidélité et VIP. Les joueurs qui s’orientent vers Internet recherchent avant tout l’opportunité de vivre des expériences divertissantes. La plupart d’entre eux sont motivés par la qualité des jeux en ligne casino proposés. Certains joueurs au Canada sont juste là pour le plaisir et adorent jouer en ligne casino aux machines à sous vidéo, tandis que d’autres aiment se mesurer aux croupiers et aux autres joueurs en jouant à des jeux de table classiques.

 53. Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 54. Greetings! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 55. The spacebar is the most significant key found on the keyboard. And many times, people use this key in the game due to its requirement. The spacebar counter is the tool or platform that measures the clicking speed of the spacebar key. You can access this platform for free anywhere in the world. You can enhance, polish, and improvise the spacebar key gaming skill with this tool. 1. The exact number of taps you made In this spacebar speed test, you get to know how many times you have hit the spacebar in a given timeframe.Working of Spacebar Test This game is straightforward and easy to play. Everyone can take the test without any special guide. Still, some users need guidance before starting the test. Let’s find out how it works.1- First, open any browser and type our website (clickingspeedtester.com), and hit enter. https://www.byqlliu.com/ Those who buy ARK: Survival Evolved on Windows 10 will also find the Expansion Packs available for purchase, including Scorched Earth and last week’s newest arrival Aberration. Granting that Sony will give in to the cross-play enabling of Studio Wildcard’s Action-survival title, it is still not possible in the current timeframe. The gaming studio has entered into an exclusive contract with Microsoft. The agreement most likely does not include covering PlayStation 4. For Example: If you are playing ARK Survival Evolved on Windows 10 but your friend is playing the same game on Xbox One, you can play it together. Cross-network play, also called crossplay, is when players are able to play the game across different online networks. Ark: Survival Evolved’s co-creative director says that, while cross-play between Xbox One and PlayStation 4 is running internally, Sony won’t allow it to go live.

 56. Attractive part of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire actually loved account your weblog posts. Any way I’ll be subscribing in your augment or even I achievement you get admission to persistently rapidly.

 57. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossips and internet and this is really annoying. A good blog with interesting content, that is what I need. Thank you for keeping this web site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 58. In the spring and summer months, reports often arise about humans being poisoned by wild mushrooms. As the weather gets warmer, the Animal Poison Control Center (APCC) wants you to be aware that mushrooms are not just a poisoning concern for humans, but for your pets as well. During a wet or rainy period mushrooms can grow almost anywhere, even appearing overnight, and many pets may be tempted to nibble on these newly grown fungi. This sheet is about exposure to psilocybin mushrooms (“Magic Mushrooms”) in pregnancy and while breastfeeding. This information should not take the place of medical care and advice from your healthcare provider. © 2023 Cable News Network. A Warner Bros. Discovery Company. All Rights Reserved. CNN Sans ™ & © 2016 Cable News Network. How you feel will be affected by how much you take, your surroundings, who you’re with and how comfortable you are with them, as well as by your mood.
  https://marketinsightsl.com/community/profile/nannettei00283/
  Mellow takes veggies to the max. This pie starts Gluten-free crust (available only in size small) and Mellow red sauce layered with mozzarella, spinach, green peppers, sliced mushrooms, sweet onions, black olives and Roma tomatoes. The general wisdom of mushroom message boards for the past decade or so says that lemon tekking works by mimicking the acids in your stomach in that the lemon juice begins to break down the mushrooms before you consume them. Since your stomach has an acidity of between 1.5 and 3.5 pH, lemons—with their pH of about 2 to 2.6—replicate that environment. However, according to experts, lemon tekking seems to concentrate the overall psychedelic shroom journey. The total length of a magic mushroom trip from lemon tekking will depend on the dosage of the substance. Moreover, if we consider that a typical shroom trip will last between six to eight hours, with lemon tek, it will last between four to six hours.

 59. I simply wanted to appreciate you yet again. I do not know what I would have tried without the actual pointers contributed by you concerning my problem. Previously it was the distressing concern in my circumstances, nevertheless discovering this specialised approach you handled it forced me to cry over happiness. Now i’m happier for the service and as well , believe you find out what a great job your are accomplishing instructing others through a site. I’m certain you’ve never met all of us.

 60. Heya just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.

 61. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ); Łączność Bolesława Chrobrego 35, 65-032 Zielona Góra, Polska netcasino.pl, czyli internetowe kasyna i informacje na ich temat Popularne wyszukiwania miast w Polsce: Toruń 798 910 515 Obniżenie kosztów codziennej działalności operacyjnej jest dla wielu przedsiębiorstw wysokim priorytetem. Na zwiększający się popyt odpowiadają różne rodzaju agencje oraz firmy świadczące usługi wszelkiego typu. Do takich usług zaliczyć należy między innymi restauracje. Starcie nastąpi w telewizji gdyż obie transmisje zbiegają się w czasie, najlepsze wygrane w automatach trzeba je najpierw dogłębnie poznać. Zielonki biorą udział, poczuć. Trudno znaleźć inną kategorię usług, nacieszyć się nimi i zaakceptować takimi jakie są. Strefa spadkowa to wynik dużo poniżej ich możliwości, Koncepcje reform szkolnych w wybranych krajach świata na przełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych. Każdy, Wyd. Dodaje, jak zachowałby się w jego sytuacji.
  https://electrolab.net/forum/profile/abbeyespinoza0/
  Od stycznia 2006 roku oprócz gier w serwisie kurnik.pl dostępne są również fora. Każdy zarejestrowany, nienowy użytkownik do stycznia 2009 roku mógł założyć nowe forum. Przed 5 kwietnia 2008 były to grupy dyskusyjne. 3 czerwca 2009 nastąpiła likwidacja większości forów. Turnieje Pomorskiej Ligi Pokera odbywają się dwa razy w tygodniu. Gra w nich średnio od 50 do ponad 100 osób. Zadaniem graczy jest zdobycie jak największej liczby jajek. Aby je zdobyć, należy znaleźć kury wysiadujące jajka w odpowiednich kolorach.  Nie będzie to jednak łatwe, ponieważ wszystkie kury w kurniku wyglądają jednakowo i często zmieniają gniazda, w których wysiadują jajka! Jeżeli chcesz poćwiczyć grę Hold’em w praktyce, możesz wypróbować oferowane przez PokerStars bezpłatne gry. Aby zacząć szlifować swoje pokerowe umiejętności, pobierz i zainstaluj darmowe oprogramowanie. Naukę rozpoczniesz w mgnieniu oka.

 62. Have you ever considered creating an ebook or guest authoring on other sites? I have a blog based upon on the same topics you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an email.

 63. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 64. I have recently started a blog, the info you provide on this web site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work. “‘Tis our true policy to steer clear of permanent alliances with any portion of the foreign world.” by George Washington.

 65. But wanna comment on few general things, The website design and style is perfect, the subject material is really good. “In business school classrooms they construct wonderful models of a nonworld.” by Peter Drucker.

 66. That is the suitable weblog for anyone who desires to search out out about this topic. You notice a lot its virtually laborious to argue with you (not that I really would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

 67. Auf AustriaCasino finden Sie einen der größten Г¶sterreichischen Casino LeitfГ¤den. Bei uns finden Sie detaillierte Antworten auf all Ihre Casino Fragen. Lernen Sie alles Гјber die besten Online Casinos und Slots, sowie Tipps & Tricks Гјber online spielen. Casino.at zertifiziert durch: Wenn Sie die PokerStars Desktop-Anwendung herunterladen und installieren, teilen Sie uns bestimmte Identifizierungsdaten mit, damit wir das Spiel bereitstellen kГ¶nnen. Zu den Identifikatoren kГ¶nnen Browser- und GerГ¤teinformationen, Standort- und Anwendungsnutzungsdaten fГјr Leistungs- und Analysezwecke gehГ¶ren. Um bei online Casinospiele immer einen Schritt voraus zu sein, solltest du die ein oder andere Strategie lernen, um jedes Level gegen Casinos zu gewinnen. Online Casino Anbieter haben in der Regel immer eine hГ¶here Gewinnchancen als du selbst. Deswegen zeige ich dir nun wie du deine Gewinnchance maximieren kannst und größere Auszahlungen und alles mГ¶gliche an Jackpots damit knacken kannst.
  https://emilianospib109876.pointblog.net/spielautomat-amazon-Austria-54760686
  Dank seines klassischen Designs mit 5 Walzen und 10 Gewinnlinien und einem unglaublichen HГ¶chstgewinn des 50.000-Fachen Ihres MГјnzeinsatzes sowie zwei verschiedenen Bonusrunden hat der Starburst-Slot auch erfahrenen Casino-Besuchern genug zu bieten. Gelegenheitsspieler und AnfГ¤nger sind immer wieder aufs Neue begeistert vom leicht verstГ¤ndlichen und dennoch abwechslungsreichen Gameplay.  Die Spielautomaten wurden immer mehr mit Alkohol in Verbindung gebracht, da sie meistens in Bars aufgestellt wurden. Religiöse und moralische Führer setzten sich gegen die Spielautomaten ein und es wurden Gesetze gegen das Glücksspiel erlassen. In den ersten Jahren des 20. Jahrhunderts hatte Fey schon über 3.000 Automaten in seiner Heimatstadt San Francisco verkauft und musste nach anderen Möglichkeiten suchen.

 68. I wanted to construct a simple remark to say thanks to you for those awesome concepts you are placing at this website. My time-consuming internet investigation has now been compensated with awesome know-how to write about with my contacts. I ‘d express that most of us website visitors actually are rather blessed to exist in a perfect website with very many brilliant people with very beneficial things. I feel quite happy to have discovered the web site and look forward to many more fun minutes reading here. Thanks a lot again for all the details.

 69. Цвет РїРѕРґРІРѕРґРєРё очень красивый, СЏСЂРєРёС†, СЃ металлическим финишем, красиво блестит Рё переливается РЅР° солнце. РќР° фото сложно показать РІСЃСЋ красоту этого оттенка. РќРѕ несомненно, СЃ такой стрелочкой РЅР° веках РІС‹ РЅРµ останетесь незамеченной. — Гелевая РїРѕРґРІРѕРґРєР°. Чаще всего продаются РІ баночках. Рисовать нужно СЃ помощью специального приспособления (кисточки). Немецкий фломастер РѕС‚ Artdeco СЃ первого месяца своего появления завоевал всеобщую любовь Рё бесчисленное количество положительных отзывов. Благодаря угольным пигментам РІ составе РїРѕРґРІРѕРґРєРё цвет получается интенсивным, Р° тонкая, РЅРѕ плотно набитая упругая кисточка идеально подойдет даже новичкам РІ рисовании красивых стрелок. РџСЂРѕРґСѓРєС‚ представлен РІ РґРІСѓС… цветовых вариантах – черном Рё шоколадном.
  http://geldlyabroveysuperfiksatsiya33.image-perth.org/estel-otium-dla-rosta-resnic
  Как правильно выбрать тушь для ресниц? Тушь делает ресницы РїРѕ-настоящему идеальными: удлиняет, придает объем, подкручивает Рё фиксирует РёР·РіРёР±. Содержит витамины A, E Рё натуральные РІРѕСЃРєРё. Классическая щеточка СЃ полыми нейлоновыми волокнами позволяет идеально прокрасить каждый волосок РѕС‚ корней РґРѕ кончиков. РћРЅР° плавно Рё легко скользит между РЅРёРјРё, качественно разделяя. “Тушь Для Ресниц Hi Tech” РЎ каждым нанесенным слоем ресницы приобретают невероятный объем Рё становятся более густыми.

 70. Once you’ve finished writing your essay, return to your introduction to polish it off. Add a hook — something that captures the reader’s attention — to engage your reader and make your paper more compelling. Finally, don’t forget to proofread your entire essay, including your introduction, before submitting it. There is a temptation to include every single detail of your research to make the essay holistic and complete. However, your aim is to narrow the topic, show that you are able to analyze and structure information, and choose only the most relevant facts to prove your points. First and foremost, professors want to see the correct essay style and structure depending on the topic and essay type students have to tackle. In many cases, the style meant to be used in the essay is laid out in the directions or has been established beforehand. You may easily figure out the style based on the type of essay.
  https://wiki-spirit.win/index.php?title=Fiche_de_revisions
  For the last part of this assignment, we’ll change gears just a bit. Your assignment for Week 3 will be to prepare a teaching presentation to your peers. So for this week, the last part of your assignment is to coordinate with your group members to choose 2-4 different topics that you all feel like you need to learn more about as part of getting up to speed on your research group’s area. List all the topics on your group page, and list the one that you have selected on your individual log. It’s OK for two group members to select the same topic (but not more than 2 group members). Non-Plagiarized Papers You should keep a research log — either on paper or digitized — to jot down thoughts about your topic, lists of things to do, and ideas about possible sources; also use it to keep track of library materials. You can also use the log as a means of analyzing and developing your research process. What things worked? What didn’t work? How will you do things differently next time?

 71. What i do not understood is actually how you’re no longer actually a lot more smartly-liked than you may be right now. You are so intelligent. You recognize thus considerably in terms of this topic, made me individually consider it from numerous numerous angles. Its like women and men don’t seem to be interested until it?¦s one thing to do with Lady gaga! Your personal stuffs outstanding. All the time deal with it up!

 72. Um sicher zu gehen, dass Sie die EuroMillionen Superziehung 2022 nicht verpassen und um zu garantieren, dass Sie bei jeder Ziehung mitspielen, wenn sich der Jackpot weitererhöht, überlegen Sie sich einen EuroMillionen Multiziehungs-Tippschein zu erwerben. Oder noch besser, entscheiden Sie sich für ein EuroMillionen Abo und Sie erhalten jeden 10. Tippschein gratis als Bonus. Die Zusatzausspielung gilt exklusiv fГјr Г–sterreich und ist unabhГ¤ngig vom „normalen“ Г–sterreichBonus, der mit ebenfalls 100.000 Euro in jeder Runde Г¶sterreichweit verlost wird. Die gewinnbringenden Quittungsnummern werden nach Annahmeschluss ermittelt und unter anderem auf win2day.at, im ORF-Teletext und in den Annahmestellen bekannt gegeben. Spieler haben bis zu zehn Minuten vor den Ergebnissen von Ekstra Pensja Zeit, ihre Tickets zu kaufen.
  https://archergqux479024.webbuzzfeed.com/18933642/www-free-slot-machine
  MГ¶chten sie ein Roulette Set oder Roulette Chips kaufen bzw. bestellen, so finden sie eine Vielzahl Angebote im Online Shop. Wir haben uns bereits ein wenig fГјr sie umgesehen und eine Auswahl an verschiedenen Produkten zusammengetragen. Mit einem Versand, der gГјnstig und schnell ist sowie unterschiedlichem ZubehГ¶r und verschiedenen Angeboten kГ¶nnen sie hier und da das eine oder andere SchnГ¤ppchen machen und sind schon bald im Besitz eines eigenen Roulette-Spiels. Kostenlos bestellen per Telefon Downloaden. Anmelden. Spielen. Italienischer schwarz lackierter Molinari Spieltisch und StГјhle aus Holz von Pozzi, 1970er, 5er Set Spielerinnen und Spieler auf jackpots.ch profitieren bis zur vierten Einzahlung von einer einmaligen Auswahl an Casino Bonus Angeboten im Gesamtwert von Гјber CHF 2’500. Treue Kunden dГјrfen sich zudem Гјber weitere Bonusangebote freuen. Sie profitieren beispielsweise von Geschenken zum Geburtstag oder wenn sie ihre Freunde mit in unser Online-Casino bringen. Auch informiert bleiben lohnt sich, denn via E-Mail und SMS gibt es immer wieder attraktive Promotionen zu entdecken.

 73. Falls Sie nur an einem bestimmten Wochentag Lotto spielen und deshalb nach einem getrennten Archiv mit Lottozahlen fГјr das Jahr 2022 suchen, dann schauen Sie fГјr die Ziehungen am Samstag hier und die Ziehungen am Mittwoch hier vorbei. Bitte wählen Sie das gewünschte Ziehungsdatum aus. Diese Website setzt Drittanbieter-Cookies vom Google AdSense Werbeprogramm. Die Cookies kГ¶nnen (je nach individueller Google-Konto Einstellung) personalisierte Anzeigen enthalten (mehr info). Dazu bedarf es Ihrer Zustimmung. Gewinnquoten LOTTO 6aus45 So funktioniert das Gewinnspiel: Hol’ dir tГ¤glich den Teilnahme-Code aus der aktuellen “Heute”-Ausgabe oder aus dem “Heute” E-Paper und trage diesen in das dafГјr vorgesehene Feld ein. Gib anschlieГџend deine Kontaktdaten an und klicke auf “Abschicken”. Teilnahme ab 16 Jahren.
  https://waylonyvja616048.techionblog.com/15768873/merkur-automaten
  Da unsere Online Casinos im Vergleich zu unseriösen Anbietern staatliche Glücksspiellizenzen besitzen und demnach ausreichenden Schutz vor Betrug und eine schnelle Echtgeld Guthaben Auszahlung garantieren, profitieren Spieler in Deutschland von einem sicheren Casinoerlebnis mit Spielautomaten und Live Spielen mit hohen Auszahlungsquoten. Viel Spaß also mit unseren besten seriösen Online Casinos in Deutschland! Internet Casinos bieten ihren Spielern dieselben attraktiven Bedingungen wie echte Casinos. Sehr oft bieten Casino-Spiele mit Echtgeld online hГ¶here Spiel-Vorteile (RTP) fГјr die Nutzer, als traditionelle Casinos. Aus diesem Grund bevorzugen viele Spieler heute Online Casino-Spiele. So kann es sein, dass das Online Casino nicht alle notwendigen Daten hat, die fГјr die Auszahlung notwendig sind. Bei Problemen mit der Auszahlung sollten daher zuerst sГ¤mtliche Daten auf Richtigkeit und VollstГ¤ndigkeit ГјberprГјft werden. Doch auch dann wenn diese vollstГ¤ndig sind, berichten Kunden von Problemen. So werden Rechnungen verlangt. Beglaubigte Dokumente werden angefordert, usw. Egal was die Kunden tun, sie erhalten ihr Geld nicht ausbezahlt.

 74. Great – I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.