Πέντε σκέψεις για την τεχνολογία και τα παιδιά

Όταν κάνεις παιδιά αρχίζεις και παρατηρείς διάφορες συζητήσεις για τις οποίες είχες μηδέν ενδιαφέρον πριν. Μία από αυτές που μου κάνει φοβερή εντύπωση είναι η τεχνολογία και τα παιδιά. Ειδικά σε θέματα όπως πώς να τους μάθεις όταν δεν ξέρεις, πώς να τα προστατεύσεις, πώς να τα βοηθήσεις να έχουν κριτική σκέψη, να μάθουν, να ψάξουν σε θέματα τεχνολογίας. Πράγματα όπως προσωπικός υπολογιστής, έρευνα online, ηλεκτρονικά παιχνίδια, τί πιστεύουμε και τί όχι κλπ.

Ο καθένας μεγαλώνει τα παιδιά του όπως θέλει κι αν δε θέλετε να ξέρουν ότι ζούμε στον αιώνα των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης φυσικά δικαίωμα σας κλπ κλπ. Εδώ μιλάω από προσωπικής άποψης και οι επιλογές σας είναι δικές σας. Πάμε τώρα στο παρασύνθημα.

 1. Συχνά ακούω τη γνωστή παπάτζα – “εμείς δεν τα είχαμε αυτά μικροί δεν πάθαμε τίποτα”. Άλφον, τα είχαμε (στη γενιά μου) αλλά επειδή στην Ελλάδα είμασταν πίσω ήταν δύσκολο να τα δούμε. Δεύτερον, εντάξει κι ο παππούς μου δεν είχε χαρτί υγείας μεγαλώνοντας και δεν έπαθε τίποτα ο κώλος του αλλά δεν είδα κανένα σας να σκουπίζει τον πωπό του με εφημερίδες ή φύλλα από το φίκο στο σαλόνι.
 2. Η άλλη παπάτζα – δυστυχώς υποστηριζόμενη και από ανθρώπους τεχνικά γνώστες – ότι οι κόρες τους “ενδιαφέρονται” για κούκλες μόνο ενώ οι γιοί τους είναι γκατζετάκηδες από κούνια. Άμα είσαι εσύ πεπεισμένος (σεξιστή) πείθεις και το παιδί σου.
 3. Η τρίτη παπάτζα  είναι ότι ένα παιδί πρέπει να έχει έφεση στις θετικές επιστήμες ή στα μαθηματικά για να καταλάβει την τεχνολογία. Αυτά είναι απαρχαιωμένα – αν ίσχυαν ποτέ – και το ότι διατηρείται αυτό το στερεότυπο είναι και αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
 4. Η τέταρτη παπάτζα (και η πιο επικίνδυνη) είναι ότι εφόσον ο γονιός δεν ξέρει δεν μπορεί και να βοηθήσει ή να ελέγξει. Ο γονιός μπορεί και να μάθει και να βρει ανθρώπους που ξέρουν.

Ας πούμε μια ωραία ιστορία λοιπόν σήμερα, το πώς ένας άνθρωπος εντελώς Ατάλαντος με Α κεφαλαίο στα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες (εγώ), από γονείς που δεν είχαν ιδέα, σε ένα σπίτι άσχετο με υπολογιστές μεγάλωσε και δουλεύει στο χώρο, έχει άποψη και είναι και ολίγον από nerdουλας. Και γυναίκα.

Οι γονείς μου δεν δουλεύουν στο χώρο. Κανένας στο σπίτι μας δεν ήταν χομπίστας της ηλεκτρονικής τεχνολογίας αν και ο μπαμπάς μου ως μηχανικός πλοίων ήταν πάντα και γνώστης και θαυμαστής της τεχνολογίας. Ιδού βασικά παραδείγματα του πώς αυτοί οι δύο άνθρωποι (και κάποιοι ακόμα) έβαλαν το χεράκι τους.

By George Chernilevsky – Own work, Public Domain
 1. Περίπου το 1990, όταν ήμουν 10 ετών, ο μπαμπάς μου άκουσε ότι οι υπολογιστές είναι το μέλλον και έφερε στο σπίτι το περιοδικό PIXEL – το οποίο εγώ διάβασα ΡΙΞΕΛ. Υπολογιστή δεν είχαμε αλλά κάθησε μαζί μου να το ξεφυλλίσουμε, να ανταλλάξουμε τις απορίες μας, να κοιτάξουμε τις φωτογραφίες.
 2. Περίπου το 1991 ή μπορεί και 1992, η μαμά Δέσποινα, θέλοντας να ξαναμπεί στην αγορά εργασίας έκανε σεμινάρια υπολογιστών και με έπαιρνε μαζί της. Έχω γράψει απλή BASIC κι έχω χρησιμοποιήσις και 5.25 ιντσών δισκέτα – floppy disk όνομα και πράμα – θα σέβεστε. Δε με ειδοποίησε κανείς ότι αυτά δεν ήταν για τα παιδιά ή ότι δεν ήταν για τα κορίτσια.
 3. Κάπου εκείνη την εποχή, οικογενειακός φίλος μας δάνεισε ένα Amiga το οποίο θυμάμαι και κλαίω από τη συγκίνηση. Μου έδειξε πώς να το χρησιμοποιώ μόνη μου, έκανα ερωτήσεις, έπαιζα και εκείνο το θρυλικό σκάκι. Και πάλι, δε μου είπε κάποιος ότι δεν κάνουν αυτά για τα κορίτσια που δεν τους αρέσουν τα μαθηματικά.
 4. Όταν ξεκίνησα το Λύκειο η μαμά Δέσποινα με κάθησε κάτω και μου πρότεινε να μάθω πέντε βασικά πράγματα από υπολογιστές γιατί διάβασε, άκουσε, κατάλαβε ότι καμία δουλειά δεν θα γίνεται στο μέλλον χωρίς υπολογιστές. Πήγαινα λοιπόν για δύο χρόνια τα Σάββατα κι έκανα μάθημα, απλά βασικά πράγματα. Βγήκα στην αγορά εργασίας το 1998 και ήταν τρομακτικό το πόσος κόσμος ακόμα δεν ήξερε να χρησιμοποιεί υπολογιστές.
 5. Επιτέλους περίπου το 1996 ή 1997 μου πήρανε υπολογιστή ΚΙ ΕΙΧΑ ΚΑΙ DIAL-UP ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ – ποιος με έπιανε. Και παρόλο που ο πατέρας μου κόντεψε να το πετάξει από το μπαλκόνι λόγω χρεώσεων που ήταν εξωφρετνικές τότε, καταλάβαινε και τη χρησιμότητα του έστω από το βασικό, ότι έκανα έρευνα online πια για τις εργασίες μου και τις παρέδιδα τυπωμένες με τα ωραία τα εξωφυλλάκια.
 6. Ανακάλυψα έναν ολόκληρο θαυμαστό γενναίο κόσμο (γεια σου mIRC) και εκείνες τις εποχές οι άνθρωποι που ήταν online ήταν γνώστες και πολύ πρόθυμοι να βοηθήσουν τα ψάρια. Η ομάδα της ΕΕΕΑ, τα παιδιά του HELLUG, ο Παναγιώτης Βρυώνης,  o Περικλής Βανικιώτης (που λείπει και είναι loss γιατί ήταν τέτοιοιος τύπος), ο Γρηγόρης Μηλιαρέσης, ο εκπληκτικός τύπος με το κατάστημα ηλεκτρονικών παιχνιδιών στη Στουρνάρη που μου έδωσε το Discworld Noir και θα τον ευγνωμονώ για πάντα και όλοι όσοι πέτυχα και μου είπαν δυο κουβέντες. Δε μου είπε κάποιος από αυτούς “τί τα θες αυτά κορίτσι πράμα” ούτε θεώρησαν ότι δε μπορώ να καταλάβω την ηθική του ανοιχτού λογισμικού επειδή δε μπορούσα να γράψω κώδικα.
Battle Chess – ιερό προσκύνημα

Ξέραν οι γονείς μου ότι αυτά τα μικρά πράγματα που έκαναν και η ενθάρρυνση τους θα με έφερνε στη δουλειά που με έφερε ή στις γνώσεις που έχω; Όχι, προφανώς δεν βλέπανε τόσο μακριά. Ήξεραν όμως πως ο,τι μπορούσαν να κάνουν για να με βοηθήσουν να έχω περισσότερα “προσόντα” – αυτό το βραχνά της κάθε εργατικής οικογένειας – μάλλον θα έκανε καλό. Όποιος δεν έχει βύσμα κυνηγάει τα προσόντα στην Ελλάδα και πάλι δε φτάνουν. Από εκεί ξεκινήσαμε μάλλον αλλά τελικά πήγαμε αλλού.

Μέσα από όλα αυτά ξεστραβώθηκα γιατί υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι και γιατί διάβασα κι εγώ και διαβάζω και μπορώ να καταλάβω πέντε βασικά πράγματα από κώδικα πλέον και πολιτική τεχνολογίας και ηθική. Δουλεύω στο χώρο, σπούδασα σχετικά πράγματα, έκανα έρευνα, δημιούργησα χαζά χαζά πέντε πράγματα online που και με διασκέδασαν και έμαθα από αυτά και μου δώσανε και κάποιες δουλειές. Και κυρίως, αισθάνομαι ότι ελέγχω την τεχνολογία και γνωρίζω πέντε πράγματα. Δεν είμαι τυφλή στην επίρρεια και τους κινδύνους της. Όταν νέα παιδιά γύρω μου δεν έχουν ιδέα από υπολογιστή, δεν διαβάζουν τίποτα περί τεχνολογίας, δεν τους ενδιαφέρει και ούτε καν τους περνάει από το μυαλό ότι “αυτά τα πράγματα” επηρεάζουν κάθε πλευρά της ζωής μας πλέον, τρομάζω.

Γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά μας να “ξέρουν από αυτά”; Γιατί δεν θα υπάρχουν πλέον δουλειές που να μην έχουν έστω κάποια χαρακτηριστικά τεχνολογίας. Γιατί ο κλάδος έχει και λεφτά και δουλειά και αρκετή ηθική ευχαρίστηση (και ανάγκες). Γιατί τα παιδιά μας θα είναι πολίτες και ευθύνη μας είναι να μπορούν να κρίνουν και να μη χάφτουν τις μαλακίες που τους πασάρουν online. Γιατί ό,τι και να κάνετε θα έχει ο φίλος τους tablet και θα δουν όσα δεν θέλετε. Γιατί οι nerds νίκησαν και το στερεότυπο σας περί σπυριάρηδων τύπων κλεισμένων σε ένα υπόγειο είναι γελοίο. Τούτοι μας δίνουν ψωμάκι, τούτοι κανονίζουν τη διασκέδαση μας, τούτοι επηρεάζουν τη σκέψη μας. Τα παιδιά μας δεν αρκεί να γίνουν καταναλωτές. Εγώ θα ήθελα να γίνουν δημιουργοί.

 

Creative commons photo: SNV30125 by Micah Sittig

8,452 σκέψεις σχετικά με το “Πέντε σκέψεις για την τεχνολογία και τα παιδιά”

 1. A ναι δηλαδή επειδή έκανα κόρη να της δίνω να παίζει με “κουζινικά”, Μπάρμπι Έγκυο, Μπάρμπι Μαγείρισσα, Μπάρμπι Μαγική Σιδερώστρα και Μπάρμπι Φακλάνα με 5 παιδια.

  ΡΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ MATLAB ΑΠΟ ΤΩΡΑ!
  😛

 2. ελα και με τσίγκλισες πάλι! αυτο που ξερω ειναι οτι ο μικρος ανθρωπος που τον λεμε παιδι-παιδακι ρουφάει σαν σφουγγαρι (στυπόχαρτο λεγαν παλια, αλλα αυτό δεν ειναι κατανοητο σημερα!) μέσα στα 5 πρώτα χρονια της ζωης του, οπότε χρειαζεται πληροφοριες. Οσο περισσοτερες, τοσο το καλυτερο. Στα παιδια και στ’ ανηψια μου εδινα ερεθισματα, ανεξαρτήτως φυλου: ράψιμο, γραφομηχανη, κολυμπι, μαγειρικη, παιχνιδια και ζωγραφικες στο πισι (την εποχη που νεοτεροι ανθρωποι απο μενα το απέφευγαν μετα βδελυγμιας και ΗΜΑΡΤΟΝ λεμε) και η πλάκα ειναι οτι το αγορι λάτρευε να ράβει κουμπιά, ενω το ενα απο τα κοριτσια απο την κουζινα δεν πέρναγε ούτε απέξω! Κλίσεις και χαρισματα αποκαλυπτονται με αυτον τον τροπο και αλίμονο αν αποκλείονται καποιοι απο αυτους για λογους… “παράδοσης” και “επειδη εμείς ετσι καναμε”. Ημουν παντως τυχερη γιατι ειχα εναν σπουδαιο πατερα που σεβοταν απολυτως την ελευθερια των επιλογων μου, παιζει σημαντικο ρολο η σταση των γονιων επειδη αυτους εχει ως προτυπα το παιδι-παιδακι. Εννοείται ότι δεν ανησυχω καθολου για σενα μαμαΣοφία, για τους αλλους τα γραφω προς επίρρωσιν των δικών σου 🙂 <3

 3. I wish to convey my gratitude for your kindness for all those that absolutely need help on this theme. Your real commitment to getting the message all around has been astonishingly effective and have in every case helped folks like me to achieve their targets. This invaluable recommendations signifies so much to me and substantially more to my fellow workers. Thanks a lot; from each one of us.

 4. Hiya very nice blog!! Guy .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionally…I’m glad to find a lot of useful information right here in the put up, we need work out more techniques in this regard, thanks for sharing.

 5. Thank you so much for providing individuals with an extremely memorable possiblity to read critical reviews from this blog. It is usually very pleasing and full of fun for me personally and my office acquaintances to visit your web site more than thrice every week to learn the latest things you have. And lastly, we’re always motivated concerning the dazzling things you serve. Some 4 areas in this article are ultimately the finest we have ever had.

 6. There are certainly a variety of particulars like that to take into consideration. That is a nice level to carry up. I provide the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions just like the one you bring up the place an important thing will be working in sincere good faith. I don?t know if finest practices have emerged around issues like that, but I am sure that your job is clearly identified as a good game. Each girls and boys really feel the influence of just a moment’s pleasure, for the rest of their lives.

 7. I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one today..

 8. I believe this is among the so much significant info for me. And i am satisfied reading your article. But want to commentary on few normal things, The web site style is wonderful, the articles is in reality excellent : D. Good task, cheers

 9. What i do not understood is actually how you’re not actually a lot more neatly-liked than you may be now. You’re so intelligent. You know thus considerably relating to this topic, made me in my opinion believe it from so many varied angles. Its like women and men are not fascinated except it’s something to do with Girl gaga! Your individual stuffs excellent. Always care for it up!

 10. Wonderful beat ! I would like to apprentice at the same time as you amend your website, how can i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered shiny transparent concept

 11. Wonderful blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally confused .. Any tips? Thanks!

 12. What i do not understood is actually how you’re not really much more well-liked than you might be right now. You are very intelligent. You realize thus considerably relating to this subject, made me personally consider it from a lot of varied angles. Its like men and women aren’t fascinated unless it’s one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs nice. Always maintain it up!

 13. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely great. I actually like what you’ve acquired here, really like what you’re saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it wise. I cant wait to read far more from you. This is actually a wonderful website.

 14. of course like your web-site but you have to take a look at the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to tell the truth however I’ll definitely come again again.

 15. I have been exploring for a little for any high quality articles or blog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Reading this info So i’m glad to show that I’ve a very just right uncanny feeling I found out just what I needed. I such a lot undoubtedly will make certain to do not forget this web site and provides it a look regularly.

 16. Definitely believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 17. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 18. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 19. I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!…

 20. I do agree with all of the ideas you’ve presented in your post. They are really convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for starters. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 21. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just too wonderful. I actually like what you have acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise. I cant wait to read far more from you. This is really a wonderful web site.

 22. Hi! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you have any points or suggestions? Thanks

 23. What i do not understood is in truth how you’re not really a lot more neatly-preferred than you might be now. You are so intelligent. You understand therefore considerably with regards to this topic, produced me for my part imagine it from a lot of varied angles. Its like women and men don’t seem to be fascinated until it?¦s one thing to do with Lady gaga! Your personal stuffs nice. Always take care of it up!

 24. I have been surfing on-line greater than three hours today, yet I by no means discovered any attention-grabbing article like yours. It?¦s lovely worth sufficient for me. In my view, if all website owners and bloggers made excellent content as you probably did, the internet can be a lot more useful than ever before.

 25. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So nice to seek out someone with some authentic ideas on this subject. realy thanks for beginning this up. this web site is something that is wanted on the web, someone with a little bit originality. useful job for bringing something new to the internet!

 26. Amazing blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers? I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally overwhelmed .. Any suggestions? Appreciate it!

 27. Somebody essentially help to make seriously articles I would state. This is the very first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the research you made to create this particular publish amazing. Excellent job!

 28. My wife and i felt lucky Peter could finish up his inquiry because of the precious recommendations he acquired while using the web site. It is now and again perplexing to just choose to be freely giving helpful hints that many some people have been making money from. And we all figure out we now have the blog owner to be grateful to for this. Most of the explanations you’ve made, the easy blog menu, the relationships your site assist to instill – it is mostly amazing, and it’s facilitating our son in addition to our family imagine that this concept is enjoyable, which is extremely essential. Many thanks for the whole thing!

 29. Greetings from Los angeles! I’m bored to tears at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I really like the information you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, awesome blog!

 30. Along with the whole thing that seems to be developing within this particular area, a significant percentage of points of view are generally very radical. Nonetheless, I beg your pardon, but I can not subscribe to your whole suggestion, all be it exciting none the less. It appears to me that your comments are not completely justified and in simple fact you are generally yourself not thoroughly convinced of the point. In any case I did take pleasure in looking at it.

 31. I do love the way you have framed this difficulty and it does supply me personally a lot of fodder for thought. Nonetheless, because of what I have experienced, I only trust as the opinions pack on that people keep on point and in no way embark upon a soap box of the news du jour. Anyway, thank you for this exceptional piece and although I do not really go along with it in totality, I regard your standpoint.

 32. I have recently started a web site, the information you provide on this website has helped me greatly. Thanks for all of your time & work. “Money is power, freedom, a cushion, the root of al evil, the sum of all blessings.” by Carl Sandburg.

 33. Great – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 34. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 35. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 36. Hello I am so delighted I found your web site, I really found you by mistake, while I was researching on Bing for something else, Anyways I am here now and would just like to say thank you for a fantastic post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the moment but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the excellent work.

 37. I have been surfing online greater than three hours lately, but I by no means found any attention-grabbing article like yours. It is beautiful worth sufficient for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content material as you probably did, the web will likely be much more helpful than ever before.

 38. Thanks for sharing superb informations. Your web site is very cool. I am impressed by the details that you’ve on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and simply could not come across. What an ideal web-site.

 39. The very heart of your writing whilst appearing reasonable initially, did not sit perfectly with me after some time. Someplace throughout the paragraphs you were able to make me a believer unfortunately just for a very short while. I however have got a problem with your leaps in assumptions and one might do nicely to help fill in all those gaps. In the event that you can accomplish that, I could definitely end up being fascinated.

 40. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 41. Definitely believe that that you stated. Your favourite reason seemed to be at the net the simplest thing to remember of. I say to you, I definitely get irked while people think about concerns that they plainly don’t recognise about. You managed to hit the nail upon the top as neatly as defined out the entire thing with no need side-effects , other people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 42. The subsequent time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to learn, however I truly thought youd have one thing interesting to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you possibly can fix in case you werent too busy searching for attention.

 43. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 44. Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I’d prefer to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

 45. Can I simply say what a relief to search out someone who actually is aware of what theyre speaking about on the internet. You positively know how you can convey a problem to gentle and make it important. Extra folks must learn this and understand this side of the story. I cant believe youre not more well-liked since you undoubtedly have the gift.

 46. Thanks for sharing excellent informations. Your web-site is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and just could not come across. What a perfect web-site.

 47. What i don’t realize is actually how you are not actually much more well-liked than you might be right now. You are very intelligent. You realize thus considerably relating to this subject, made me personally consider it from a lot of varied angles. Its like men and women aren’t fascinated unless it is one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs outstanding. Always maintain it up!